3 Tips Untuk Pilih Kilang OEM di Malaysia

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

pada tahun 2019 dan tahun 2020 kelak, statistik perniagaan menunjukkan perkembangan drastik dalam industri perniagaan khususnya produk oem seperti kosmetik , kecantikan dan kesihatan. Pada masa yang sama, ramai usahawan yang tenggelam selepas produk mereka di bina kerana produk mereka tidak mesra pengguna. Oleh itu, pelaburan kewangan iaitu modal yang guna hangus dan dan gulung tikar pada masa yang sama. Bahkan, sudah jatuh ditimpa tangga, mereka disaman. Perkara di atas boleh dielak sekiranya anda Usahawan produk memilih Kilang OEM yang tepat

3 TIPS UNTUK PILIH KILANG OEM DI MALAYSIA

kilang oem selangor

memilih kilang OEM , anda boleh pilih kilang tempatan. Seperti contoh jika anda usahawan dari Perak, anda boleh pilih Kilang OEM Perak , jika anda berada di Selangor atau Kuala Lumpur, anda boleh pilih Kilang OEM Selangor atau Kilang OEM Kuala Lumpur. Jika anda tidak berapa familiar dengan kilang ini, UMZ Bioline Manufacturer punyai rangkaian luas seluruh Malaysia dari Johor hingga ke Kedah.

Ikuti tips ini untuk ketahui apakah ciri-ciri yang perlu ada pada Kilang OEM baik di Kilang OEM Perak, Kilang OEM Selangor mahupun Kilang OEM Kuala Lumpur .

1. Kilang OEM menggunakan bahan 100% organik. 

tahukah anda, untuk hasilkan produk yang berkualiti dan melepasi piawaian dari Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM ) , kilang-kilang OEM ini hendaklah menghasilkan produk yang bahannya 100% Organik. Seperti contoh, jika anda ingin membuat produk minuman strawberry, produk itu hendaklah dari bahan-bahan organik yang asli dari strawberry.

Begitu juga jika anda ingin membina produk susu kambing , bahan yang digunakan untuk hasilkan produk susu kambing dari Kilang OEM ini hendaklah 100% Organik. Produk anda hendaklah berikan manfaat pada pengguna dan bukannya memberikan mudarat pada pengguna. Oleh itu pemilihan Kilang OEM yang menggunakan bahan organik adalah amat penting.

nota kecil  : tiada siapa mahu produk mereka dikenali bawa mudarat atau punyai bahan terlarang, kan? Pilih Kilang OEM yang tepat! Pilih UMZ Bioline Manufacturer 😉

2. Bahan terlarang ini harus dielakkan. Pengawet dan Paraben.

kilang oem selangor

apakah itu paraben?

Ada kurang lebih 35 jenis bahan kimia berbahaya yang terkandung dalam kosmetik. Salah satunya yang paling banyak kita temukan adalah paraben. Anda pasti pernah melihat label bertuliskan “paraben free“ pada produk-produk kecantikan.

Paraben merupakan pengawet yang digunakan dalam berbagai macam produk perawatan tubuh untuk mencegah pertumbuhan jamur, bakteria, dan mikrobe lainnya pada krim dan kosmetik, terutama di tempat yang lembap seperti kamar mandi. Bahan kimia pengganggu endokrin ini dapat diserap melalui kulit, darah, dan sistem pencernaan. Menurut Arthur Rich Ph.D., ahli kimia kosmetik di Chesnut Ridge, New York, sekitar 85% kosmetik yang beredar di pasaran mengandung paraben.

90% pengguna di luar sana menolak paraben. Baik anda pilih Kilang ternama seperi Kilang OEM Selangor, Kilang OEM Perak, Kilang OEM Kuala Lumpur, pastikan Kilang-Kilang ini tidak menggunakan bahan ini di dalam produk anda!

Nota Kecil : Sejak 1998 , Kilang OEM UMZ Bioline Manufacturer tidak menggunakan pengawet dan paraben dalam penghasilan produk berkualiti tinggi

3. Kilang OEM baik Kilang OEM Selangor / Kuala Lumpur / Kedah hendaklah Punyai Kelulusan dan Pengiktirafan dari Badan Kerajaan. 

anda ingin bina produk jenama sendiri , sudah tentu anda mahu produk anda diiktiraf oleh 2 badan kerajaan ini iaitu Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM ) dan JAKIM. Kebiasaan, anda tidak perlu apply untuk dapatkan kelulusan, pihak kilang akan bantu anda untuk apply.

Proses ini akan bertambah mudah apabila Kilang OEM yang anda pilih itu sendiri punyai pensijilan dari badan-badan ini. Apabila anda punyai no siri KKM dan pengiktirafan Halal, ini akan memudahkan anda untuk meletakkan no siri KKM dan logo halal tadi di kotak produk anda.

nota kecil : tahukah anda, rata-rata pengguna pada hari ini apabila membeli akan semak produk itu punyai logo halal dan no siri kkm? Jika tiada, maka produk ini akan ditolak mentah-mentah oleh pengguna.

Kini anda telah ketahui cara bagaimana untuk pilih kilang OEM di Malaysia, tidak kisah jika anda berada di Perak, Selangor atau Kuala Lumpur. Anda bebas untuk pilih mana-mana Kilang OEM Selangor, Kilang OEM Kuala Lumpur, Kilang OEM Perak di kawasan anda.

Jika anda masih belum jumpa Kilang OEM yang sesuai, pilih UMZ Bioline Manufacturer. Kami punyai cawangan luas seluruh Malaysia dan menjadi pilihan utama Usahawan terkemuka di Malaysia untuk bina produk jenama sendiri.

Kami bantu anda dari harga yang berpatutan, penyediaan packaging, penyediaan sampel dari awal hingga akhir.

Pilih untuk bina produk jenama sendiri di Kilang OEM UMZ Bioline Manufacturer.

umzbiolinemanufacturer

umzbiolinemanufacturer

Leave a Reply

Leave a Reply

Sign up for our Newsletter

Follow Up Our Newsletter and Update for our new formulas and private label product!