Produk minuman adalah antara produk jenama sendiri yang mudah untuk dikeluarkan serta mendapat sambutan terhangat dipasaran. Kita boleh lihat beberapa jenama minuman tempata yang terkenal antaranya Ingin Lipton, Milo, Teh Tarik Place, Boh dan banyak lagi. Bagaimana jenama – jenama ini boleh berjaya?

5 Strategi Berkesan Produk Minuman Jenama Anda Berjaya.

Sudah tentu! Berikut ialah beberapa idea untuk melancarkan jenama produk minuman:

 • Cari Niche Pasaran: Ketahui pasaran mana yang memerlukan minuman baharu yang belum tersedia di pasaran. Ini boleh menjadi minuman yang bukan sahaja menyegarkan, tetapi juga memenuhi keperluan kesihatan tertentu seperti minuman yang rendah kalori, organik atau dengan bahan semula jadi.
 • Inovasi Rasa: Cuba cipta minuman yang unik dan berbeza daripada yang ada di pasaran. Anda boleh menggabungkan beberapa buah-buahan atau bahan semula jadi lain untuk mencipta rasa yang unik dan menarik untuk pengguna.
 • Reka bentuk pembungkusan yang menarik: Pembungkusan adalah salah satu faktor utama yang menentukan kejayaan sesuatu produk. Buat pembungkusan yang menarik dan sesuai dengan sasaran pasaran anda. Pembungkusan yang menarik boleh membantu menarik perhatian pengguna dan membezakan produk anda daripada pesaing.
 • Pilih pengilang yang betul: Pastikan pilih kilang yang mampu menghasilkan produk minuman berkualiti. Formulasi yang dihasilkan perlu unik serta stabil dan berkualiti.
 • Bina Pemasaran Kreatif: Cuba buat kempen pemasaran kreatif untuk menarik perhatian pengguna dan memperkenalkan jenama minuman baharu anda. Gunakan media sosial dan platform pemasaran lain untuk mempromosikan produk anda.

3 Perkara Wajib Founder Perlu Tahu Sebelum Pasarkan Produk Minuman

 • Sebelum masuk ke pasaran Malaysia pengasas atau pengeluar kepada produk yang ingin dipasarkan di Malaysia digalakkan untuk mendapatkan Status Pengkelasan.
 • Status pengkelasan ini akan membantu founder untuk memohon HALAL.
 • Proses pengkelasan produk ini akan dilakukan oleh NPRA.

Faktor Yang Perlu Ditapis Sebelum Pilih Kilang

Ada banyak kan kilang yang boleh hasilkan produk untuk jenama anda? Tetapi nak dapatkan kilang yang boleh berikan anda kualiti yang memuaskan hati anda dan pengguna tidak mungkin mudah. Ini adalah beberap faktor yang dapat membantu  anda memilih pengilang.

Lihat Kualiti Produk

Founder, mesti tahu jika pengguna tidak mudah nak terpikat dengan produk yang tiada kualiti. Jadi pengilang yang ada pilih mestilah sewajibnya menasihati anda mengenai kualiti produk dan membantu anda untuk mencapai standard kualiti yang pengguna mahukan.

Formulasi Produk

Ini merupakan faktor yang sangat penting kerana:

 • Sebagai founder anda sudah semestinya mahukan formulasi yang exclusive yang hanya dihasilkan untuk produk anda sahaja. Supaya produk anda ada USP (Unique Selling Proposition) yang kuat untuk dipasarkan.
 • Pastikan hanya produk dengan formulasi yang terbaik sahaja yang perlu dikeluarkan

Reka Bentuk Pembungkusan Produk

Pembungkusan sesuatu produk adalah peranan utama yang kuat untuk bagi impak kepada pengguna kerana ia merupakan paparan pertama yang akan di lihat oleh pengguna. Jadi founder, wajib pastikan kilang yang anda pilih boleh penuhi permintaan anda terhadap pembungkusan yang anda mahukan.

Kelulusan Dan Pensijilan

Hal ini, merupaka perkara paling utama yang akan pengguna tanya setiap kali ingin membeli sesuatu produk terutama sekali jika produk anda adalah produk baru. Jadi founder perlu memastikan pengilang mampu menyediakan segala jenis pensijilan yang anda perlukan seperti KKM, Halal, Pengkelasan dan sebagainya.

Kesimpulanya

Founder hasilkan produk jus minuman di UMZ Bioline Manufacturer, kami bimbing anda satu persatu! Segala keperluan dan permintaan terhadap produk kami merealisasikan sehingga anda menjadi  jutawan.

5 Comments

 1. Tony

  hello
  we are in vietnam country. we are intertesting for your products. please contact to us on email ktb.biomass@yahoo.com
  thanks
  Tony
  Mobile:84933273777


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *